2011. február 25., péntek

TOXIKUS NIRVÁNÁK

Pszichotróp gyógyszerek: egy nagykereskedő (a gyógyszerész), egy díler (az orvos) és egy drogfogyasztó (a betegbiztosított), mögöttük pedig két nagy bűnszervezet (az állam és a gyógyszeripar). Dr Martin Winkler


A pszichotróp, vagyis hangulatot és érzelmi reakciót befolyásoló gyógyszerek az anxiolitikumok, antipszichotikumok és antidepresszánsok. Az anxiolitikumok –másnéven nyugtatók, szorongásoldók- ma már a leggyakrabban felírt gyógyszerek a nyugati világban. Miután a barbiturátokat felváltották a 20. század második felében a kevésbé toxikusnak hírdetett benzodiazepinek (röviden: benzók), ezek uralják jelenleg a pszichotróp gyógyszerek világát. A benzók több mint száz különböző molekulát tartalmazhatnak, de mindegyike a dopamin hormon mennyiségét növeli az agyban, amit "boldogsághormonnak" is neveznek. 2010-ben, a svájci professzor Christian Lüscher által vezetett kutatócsapat kimutatta, hogy a benzók hasonlóképpen hatnak az agyra, mint a heroin és a kannabisz.

A benzó anxiolitikumok (nyugtatók) közül a legismertebbek jelenleg a Seresta, a Temesta, a Valium és a Xanax, de vannak altató, antiepileptikus és anesztetikus benzók is. Ha megkérdeznénk "a kezelő orvosunkat vagy a kedvenc gyógyszerészünket" a benzókról, talán leginkább ilyen választ kapnánk: "korszerű, hatékony szerek enyhe mellékhatásokkal és viszonylag csekély toxicitással". Az Amerikai Egyesült Államokban azonban, a függőséghatás miatt az orvosok nem javasolják a benzók fogyasztását egy hónapon túl. Egy kanadai tanulmány szerint pedig, több hónapos benzófogyasztás után, a megfigyelt alanyok 85 százaléka komoly fizikai és pszichikai elvonási tüneteket mutat. 

A gyógyszergyártók elhallgatják, hogy a benzók függőséget okoznak néhány hét, legfeljebb néhány hónap (személytől függően) után. Ugyanakkor, pszichiáterek világszerte figyelmeztetnek a benzók függőséghatására. A már említett svájci kutatás eredményei be is bizonyították a benzók fizikai függőséghatását vagyis, hogy megfelelnek a következő biológiai feltételnek: befolyásolják az agy dopamintermelését (a dopaminergikus rendszert), amit idővel meg is változtatnak, hasonlóan az alkoholhoz és egyéb kábítószerekhez.

Az ópium (heroin) és a kannabisz leblokkolják azokat az agyfolyamatokat, amelyek megakadályozzák a dopamin túltermelését. A nikotin közvetlenül stimulálja a dopamintermelő agysejteket. A kokain pedig megakadályozza az agy által termelt dopamin párhuzamosan szükséges semlegesítését. A svájci kutatók szerint, a benzók úgy hatnak, mint az ópium és a kannabis, vagyis leblokkolják a dopamintermelő agysejtek szabályzási rendszerét.   

Amikor a stressz hatására beveszünk (lehetőleg ne tegyük) egy benzó pirulát, az leblokkolja a dopamint ("boldogsághormont") termelő agysejtek szabályzórendszerét, aminek következtében több dopamin termelődik, mint amit megengedne a szabályzórendszerünk. Ezáltal, a stressz elviselhetőbbé válik olyan gyors mellékhatások ellenében, mint az éberségi állapot és a reakciókézség csökkenése. Sok esetben ezek a mellékhatások nem tűnnek nagy árnak a nyugtatóhatás cserében, de a baj később kezdődik: a svájci kutatás egyik fontos megállapítása szerint, a benzók idővel tartósan megváltoztatják az agy működését. Ez a változás úgy jelentkezik, hogy az agy már csak akkor termel dopamint, ha kap benzót és ráadásul egyre nagyobb adagot kell szedni azonos hatás elérésére. Ha az agy nem kapja meg a benzót, beindít egy sorozat fizikai "elvonási tüneteket", például izomfájdalmakat, fejfájást, gyomorégést, gyomorgörcsöt, émelygést, remegést, hírtelen izzadást, homályos vagy kettős látást, stb. Emellett különböző pszichikai elvonási tünetekre is lehet számítani, például szorongásra, pánikrohamra, lehangoltságra, ingerlékenységre, nyugtalanságra, szédülésre, stb.

Amennyiben a benzókhoz kapcsolódó elvonási tünetek valóban kellemetlenek, felmerül a kérdés, hogy érdemes-e valakinek leszokni a szerről vagy inkább csak kerülni az elvonási tüneteket azzal, hogy tovább tömi magát a kis pirulákkal, amihez egyébként sajnos könnyen lehet jutni. A válasz egyértelműen igen, de legyen ez a cikk következő részének a témája.

mm 

30 megjegyzés:

  1. Jó kis írás. Ha egy (bármilyen) termék fogyasztóiban sikerül fizikai és/vagy pszichés függést kialakítani, az tuti biznisz. Gyógyszer, alkohol, drog, cigaretta, szerencsejáték, mindegyik jelentős részben függőségre épített üzlet. Persze a gyógyszerek vagy az élelmiszer tartósító szerek mellékhatásainak kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásai (és így tovább) is sok bevételt generálnak...
    Ha olvassuk a különböző híradásokat, akkor láthatjuk, hogy az élelmiszer iparban is mintha szándékosan használnák ezt az "üzleti" fogást.

    VálaszTörlés
  2. Velorex, nem akartam egy hosszú bejegyzést, ezért most csak lényegében a benzók hatásmódjáról írtam. Már évtizedek óta forgalmazzák a benzókat, de eddig még nem is volt ismert, hogy miként hatnak pontosan. Tavaly a svájci kutatócsoport derítette ezt fel, azzal együtt, hogy függőséget is okoznak, amit eddig cáfoltak a gyártók (most sem beszélnek róla). A következő részben elmondok valamit, ami egyértelműen arra utal, hogy a gyártók nem is akarnak olyan pszichotrópusokat forgalmazni, amik nem okoznak függőséget.

    mm

    VálaszTörlés
  3. Rengeteg olyan gyógyszer van forgalomban ma is, amelynek a hatásmechanizmusa nem ismert, de hát, amire Velorex is utalt: Business is Business.

    A "civilizált" világban százmilliókat érint a benzó alapú gyógyszerek.
    Valóban elbagatelizálják az orvosok ezeknek a szereknek a káros hatását, és mai napig előszeretettel írják fel őket. Mintha C vitamin lenne.
    Az orvosnak csak elég annyit mondani, hogy stesszes vagy a munkahelyed miatt, máris kezedben a recept.

    Na itt van egy óriás szakadék a keleti és nyugati orvoslás között.

    Egyébként ha elég mazochisták vagytok ahhoz, hogy végignéztek egy reklámblokkot valamelyik kereskedelmi adón, akkor nektek is feltűnhet, hogy minden második, harmadik reklám gyógyszerekről szól.

    Jól tudják, hogy a magyar egy elég beteg nemzet és ebből még pénzt is csinálnak. Itt tartunk.

    Kraft

    VálaszTörlés
  4. Kraft, a benzodiazepin gyártók sokkal többet költenek a merketingre, mint a gyógyszerfejlesztésre. Pl rengeteg orvosi látogatókat alkalmaznak, akik nagyon jól tudják, hogyan rávenni az orvost, hogy mázsaszámra írja fel a benzókat. Ezért is tudtak ennyira elterjedni a benzók na meg persze azért is, mert gyakran a betegek kérik a kezelő orvostól, miután láttak egy reklámot. Mind ez rengeteg pénzbe kerül a társbiztosítónak és a társadalomnak is, de ennek ellenére még sincsenek betiltva a benzó reklámok és az eü minisztérium semmit sem tesz azérdekében, hogy az orvosok ne két kézzel szórják a benzó vényeket.

    mm

    mm

    VálaszTörlés
  5. Nem lehet mondani, hogy a hír nagydobra lett verve a magyar sajtóban, a vidéki focimeccsek eredményei több viszhangot szoktak kapni: http://hvg.hu/egeszseg/20100211_szorongas_szorongasolo_xanax_fuggoseg_ ...pedig állítólag a lakosság 20-25 százaléka rendszeresen fogyaszt benzókat és ezáltal egy jó része függő anélkül gyakran, hogy erről tudomása lenne.

    mm

    VálaszTörlés
  6. Mm

    " Már évtizedek óta forgalmazzák a benzókat, de eddig még nem is volt ismert, hogy miként hatnak pontosan"
    És akkor ugye tulajdonképpen bármelyik gyógyszerrel lehet hasonló a helyzet. Abban azt hiszem egyetérthetünk hogy ez egy elképesztően hibás, profitorientált gondolkodás miatt lehet így.
    A szellemi háború részeként szinte teljes mértékben sikerült eltüntetni az ősidők óta kiválóan működő gyógynövények( amikből a Kárpát- medence különösen bővelkedik) felhasználását, amik megfelelő tudással szerintem talán minden betegséget meg tudnának gyógyítani, mellékhatás nélkül!
    Nyílvánvaló, hogy a profitorientált gondolkodás NEM érdekelt a valódi gyógyulásban, a gyógyszerek inkább a tünetek eltüntetésére szolgálnak, ( ami aztán majd máshol, máshogy ismét megjelenhet, munkát adva a következő gyógyszarnak). Ahelyett hogy a betegség valódi okát, gyökerét próbálnák kideríteni, és ott tenni az egészségért
    Persze ez a mai átlagos orvosokénál sokkal szélesebb látókört kívánna,( mivel nem CSAK a testtel kellene törődni ) amit manapság az egyetemeken ( ki tudja miért? ) nem tolerálnak.
    A köztudottan függőséget okozó szerek, és ezek ennek ellenére történő tudatos használata is igencsak elgondolkodtatja az embert. Mi is itt a cél tulajdonképpen?
    Szulthan

    VálaszTörlés
  7. A cél egyszerű, Szultan: $$$ Nem kell itt különös összesküvési elmélet. A fegyverek és az energia után a gyógyszerek és persze a kábítószerek a legnagyobb biznisz jelenleg ezen a bolygón, a gyógyszerek közt pedig a dilibogyók hozzák a legtöbb manit.

    mm

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok.
    Tudja esetleg valamelyitek,hogy hogy lehet más "gyógyszerek nélkül megszüntetni ezen elvonási tüneteket,vissza állítani az eredeti állapotot?

    VálaszTörlés
  9. Jelenleg csak is a benzók elvonásával lehet idővel megszüntetni a függőséget. Vannak olyan klinikák nyugat-európában, ahol egyből elvonják a pacienstől a benzót, de ott kell tölteni heteket, állandó orvosi felügyelet alatt. Különben a szokásos eljárás az adag folyamatos csökkentése, ehhez nem kell bevonulni egy intézetbe, elég ha egy kompetens orvos követi a pacienset. Mindenesetre minél nagyobb a függőség, annál több idő kell leszokni (az agynak vissza kel változni), de ez az idő személy szerint is változik. Léteznek olyan benzó molekulák, amelyek nem okoznának függőséget, de ezeket egyelőre nem akarják felhasználni a gyártók, hogy egy új generáció anxiolitikumokat hozzanak létre belőlük.

    mm

    VálaszTörlés
  10. Még valami: a benzók fogyasztása mögött gyakran meg nem oldott lelki problémák vannak vagy egyszerűen hiányos konfliktus-kezelő módszerek. Ilyenkor nehéz csökkenteni a benzót adagolását, mert pszichológiai függőség is van. Ilyen esetekben kell egy jó pszichológus vagy pszichiáter, de sajnos a jelenlegi magyar eü rendszer nem igen vállalja a pszichoterápiát miközben a dilibogyók fogyasztása és a társadalmi következmények valszeg sokkal több pénzbe kerülnek, mint a pszichoterápiák. Talán ebben a helyzetben is van némi szerepe a gyógyszergyártó lobbiknak.

    mm

    VálaszTörlés
  11. Kapcsolódik a toxikus nirvánákhoz :-))Á.
    http://www.antalffy-tibor.hu/2011/02/27/462-sz-tibor-ba-szatirikus-blogja-vigyaz-ha-jon-a-no/#comments

    VálaszTörlés
  12. Névtelen, olvasd el ezt: http://www.varoszoba.hu/show/2008/11/29/az_alvaszavar_csak és a hozzászólásokat is.

    mm

    VálaszTörlés
  13. mm, még olvasni is rossz. Én tudnék javasolni ezeknek a betegeknek gyógykúrát ami nem biztos, hogy segítene de érdemes lenne kipróbálni, meg nem is kerülne sokba. Ott kéne hagyni csapot papot egy időre és kimenni Erdélybe fel egy esztenára. Hajnalba kellni, fejni, kimenni a patakra súlykolni, kézzel kenyeret dagasztani stb. Egy hónapos kúra, ha ez nem segít lehet végrendelkezni.
    Na lehet, hogy vállalkozást kellene erre alapozni.Árpi.

    VálaszTörlés
  14. Valamint ezt: http://videoklinika.hu/video/csernus_gyogyszerfuggoseg_ kell egy kis türelem Csernust végighallgatni, de megéri :)

    mm

    VálaszTörlés
  15. Névtelen, szerintem is nagyszerű terápia, amit javasolsz, kombinálva persze a gyógyszeradagolás folyamatos csökkentésével.

    mm

    VálaszTörlés
  16. Annak idején velem is szedettek ezt-azt,a tehetetlenség, munkanélküliség súlya alatt, hát volt is mellékhatás, nemis akármilyenek!!...de amikor elhagytam őket még cudarabbak jöttek elő, aztán elmentem egy olyan pszichiáterhez aki azt tanácsolta,hogy naponta edzek izzadásig fárasszam ki magam, nomeg jó sok tempós séta, mozgás! Bevált, már eljutottam oda, hogy 7 órát is tudok aludni egybe, ez már nagy dolog nekem!!Bennünk a gyógy-"szer", a képesség a gyógyulásra is!

    GA

    VálaszTörlés
  17. Attól függően, hogy ki milyen adag benzót szed a megvonási tünetek is ez szerint változnak hirtelen megvonáskor. Az enyhe szorongástól és rossz közérzettől kezdve, egészen a végtag remegésig, izomgörcsig pocsék közérzetig, vagyis a normál hétköznapokat elviselhetetlenné tevő tünetekig igen széles skálán mozog.

    A függőség pedig akár másfél 2 hónap alatt kialakul a benzókhoz, mind fizikai, mind pszichés szinten.

    Egyik napról a másikra megvonni a benzót tényleg csak folyamatos orvosi felügyelet mellett szabad, mert speciális esetekben életveszélyes is lehet.

    Saját erőből csak fokozatos csökkentéssel 2-4 heteként lehet az 1/8-ával csökkenteni. Egyénenként változó, és közben ajánlott megfogadni GA által írottakat.

    A másik probléma pedig az, ha nem oldódott meg az alap probléma, amire az illető elkezdte szedni a benzókat, akkor ez tovább nehezíti a leszokás sikerességét, és ahogy Mózes is írta, pszichoterápia is szükséges lehet. Önerőből is mehet, de szinte emberfeletti akaraterő szükséges hozzá, de nem lehetetlen.

    Kraft

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok ,szia Kraft .

    " Egyik napról a másikra megvonni a benzót tényleg csak folyamatos orvosi felügyelet mellett szabad, mert speciális esetekben életveszélyes is lehet. "

    Te biztos vagy abban,hogy ha te valakitől (vagy valamit képviselő egyéntől)kaptál egy olyan szert ami ártalmas neked .Akkor az a megoldás,hogy úgyanahhoz (vagy éppen egy úgyanazt az érdeket képviselő másik egyénhez)kell fordulni ahhoz,hogy megszabitson azon szer ártalmaitól .

    Üdv Merkurius .

    VálaszTörlés
  19. Merkurius én abban vagyok biztos, hogy ezek a szerek baromi veszélyesek, de erről a legtöbb orvos nem tájékoztatja a betegét. Nyilván ha egy orvos gyógyszerpárti, és rászoktat egy ilyen hatóanyagú szerre, akkor nem hozzá fogsz menni, hogy leszoktasson, hanem felkutatsz egy olyat, aki hisz abban, hogy a benzók után is van élet.

    A másik megoldás, hogy saját kezedbe veszed a sorsod és óriási akaraterővel abbahagyod. Ez utóbbi mindenképp nehezebb és sokkal több önfegyelmet igényel.

    Az se mindegy, hogy ki miért kezdte el szedni a benzó alapú gyógyszereket. Nincs két egyforma ember, így a leszokás sem azonos módon történik.
    Az első lépés mindenképpen az elhatározás, aztán utána több megoldás is létezik.

    Kraft

    VálaszTörlés
  20. Nemrég olvastam valahol, hogy az antidepresszánsok szedése nagy százalékban megakadályozza a szerelembe esést is, vagyis közvetve népesség szabályozó, társadalom romboló hatása is van.

    VálaszTörlés
  21. Velorex, ami az antidepresszánsokat illeti, ma már sajnos azokat is úgy írják fel a kezelő orvosok, mint az aszpirint, miközben ezek nem csak rémisztően drága gyógyszerek, hanem mindenképpen hónapokig kell szedni őket (min. 2-3 hó.), hogy jelentkezzen valamennyi antidepresszáns hatás, vagyis elég sokáig, hogy jelentkezzen egy erős függőséghatás még mielőtt lenne antidepresszáns hatás. Ezért, ezeket csak pszichiátereknek lenne szabad felírni és csak súlyos depresszió esetén. Egyébként a mai napig senki sem tudja, hogy mitől hatnak az antidepresszánsok, már amikor hatnak (kb 2/3 esetben).

    mm

    VálaszTörlés
  22. Arról nem beszélve, hogy paradox módon sok antidepresszáns épp az ellenkező hatást kiváltva akár öngyilkosságba is kergeti a gyanutlan beteget.

    Szerintem nyugodtan lehet mondani, hogy a pszichiátria gyógyszereket fogyasztó "betegek" gyakorlatilag kísérleti egerek. Ezek a gyógyszerek sokmindenre jók, csak arra nem, amire felírták.

    Kraft

    VálaszTörlés
  23. http://www.youtube.com/watch?v=3sMubzetBAg&feature=related

    Elég sokkoló.

    Kraft

    VálaszTörlés
  24. Kraft, az antidepresszáns téma nem olyan egyértelmű, mint a benzó téma. Először is nem tudjuk, hogy miért hatnak vagy nem hatnak és azt sem tudjuk, hogy hasonlóan a benzókhoz okoznak-e fizikai függőséget vagy "csak" pszichikai függőséget. Abban igazad van, hogy ami az antidepresszánsokat illeti, a beteg gyakorlatilag egy kisérleti patkány manapság. Azt azonban meg kell adni az antidepresszánsoknak, hogy valódi depresszió esetén jóval hasznosabbak lehetnek, mint amennyi kárt okoznak. Közel 3 tucatnyi antidepresszáns létezik és csak egy tapasztalt pszichiáter képes felírni a megfelelőt. Szerintem a pszichiáterek max. a fele képes erre, az általános orvosok egyike sem. Azért vannak öngyilkosságok antidepresszáns kezelés közben, mert az orvos még nem találta meg a megfelelő antidepresszánsot ahhoz a beteghez. Sajnos csak kb 2 hónap után lehet megmondani, hogy megfelelő az antidepresszáns vagy sem, ezért fontos hogy a pszichiáter tapasztalt legyen, hogys ne csak a harmadik vagy második felírt antidepresszáns legyen a jó, mert akkor már eltelt simán egy fél év és a beteg állapota nem javult vagyis volt bőven ideje a Dunába ugrani.

    mm

    VálaszTörlés
  25. Mózes az antidepresszensákkal pont olyan vakegér módjára bánnak a pszichiáterek, mint a szorongásoldókkal. Sőt. Xanaxot egyszerűbb felírni, az azonnal hat, míg a többi szer először akár ront is az állapoton, mielőtt javulás állna be.

    "Van egy szuper jó antidepresszáns a piacon, ez nagyon jó, 8 nap múlva kivirultak a betegeim tőle"

    Mondta ezt egy pszichiáter, elmegyógyász szakorvos a fülem hallatára.

    Szerinted melyik szerről van szó?

    Kraft

    VálaszTörlés
  26. Kraft, az hogy nem tudjuk miként hatnak az antidepresszánsok nem jelenti, hogy nem hatnak. Sok olyan gyógyszer van, amely hatékony a betegség ellen, de nem tudjuk pontosan mitől. Ahogy mondtam, az antidepresszánsok sok emberen segítenek, csak nem minden esetben van rá szükség és az sem mindegy kinek mit írnak fel. A pszichiátria egy bonyolult szakma, nem lehet azt egy kalap alá tenni a politikával és néhány olvasmány alapján az egészet a kukába dobni.

    mm

    VálaszTörlés
  27. Mózes

    Kicsit ellentmondásba kerültél magaddal ezzel a hozzászólással. Írsz egy cikket a pszihóaktív szerek hátulütőjéről, és most megvéded őket.

    A benzók hatása legalább már ismert, annak hátrányaival és előnyeivel együtt.
    A legtöbb antidepresszáns esetében viszont nem.

    Vagy mindegyiknek van létjogosultsága, vagy egyiknek sem.

    Egyébként is nagyon egybemosódik a szorongásoldó, és az antidepi alkalmazási köre. Orvosa válogatja, hogy ugyanarra a panaszra melyik mellett dönt.

    Van aki depresszióra Xanaxot kap, van aki szorongásra antidepresszánst. Rosszabb esetben mindkettőt egyidejűleg.

    Kraft

    VálaszTörlés
  28. Részlet egy antidepi betegtájékoztatójából:

    "...Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet..."

    VálaszTörlés
  29. Kraft, nincs ellentmondás és még olyan esetek is vannak, amikor a benzók függőhatását is érdemes vállalni egy nagyobb baj elkerülése érdekében. Mindenestre ez a bejegyzés a benzókról szól, nem az antidepresszánsokról. Az egy másik téma és egy jóval bonyolultabb téma.

    mm

    VálaszTörlés
  30. Ajaj, és mi van, ha a pszichológus szedi a Temestát?????

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.