2011. március 13., vasárnap

Mikor fogynak ki a Föld olajtartalékai?


Az iskolákban napjainkban is azt tanítják, hogy a kőolaj (milyen érdekes a magyar nyelv, majd látni fogjuk később..) szerves eredetű, vagyis évezredekkel ezelőtt élt és elpusztult dinoszauruszok illetve növények maradványaiból alakult ki a föld mélyében magas nyomáson és hőmérsékleten. Ez eddig szép, de tegyünk fel magunknak néhány kérdést a gyanakvás jegyében.




1. hogyan kerültek ezek a dinoszauruszok és növények több száz vagy ezer méter mélységbe?
2. Lehetséges-e az, hogy olyan sok dinoszaurusz és növény volt „egykupacban” hogy azok valahogy mégis a föld mélyére süllyedve több millió hordónyi kőolajjá alakultak egy–egy viszonylag kis területen?
3. Manapság miért nem süllyednek el hatalmas növény és állat populációk a föld alá, hogy aztán ott békésen kőolajjá alakuljanak át?

Ne folytassuk a butácska kérdések felsorolását, nézzük inkább, hogy mit mondtak erről a témáról orosz és ukrán kutatók már az 1950-es években?

Röviden és kertelés nélkül, azt állítják ezek a megátalkodott tudósok, hogy a kőolaj nem egy "fosszilis tüzelőanyag", és nincs lényegi kapcsolatban halott dinoszauruszokkal vagy bármilyen más „biológiai törmelékkel”. Az „új” elmélet szerint az olaj sokkal mélyebb forrásból származik, mint azt eddig hitték, és nyilvánvalóan "abiotikus" vagyis NEM rothadó biológiai anyagok terméke, amelyek egykor a föld felszínen éltek.
Nem szabad a kőolaj és a földgáz keletkezését a szén vagy a metán gáz keletkezésének elméleti alapjaival összekeverni, ugyanis a szénben gyakran találhatók olyan lenyomatok, amik igazolják a biológiai eredetét, metán gáz pedig napjainkban is keletkezik a mocsarakba lesüllyedt rothadó növényi részekből, nem található viszont semmilyen biológiai maradvány (korábban élt szervezetekre utaló jel) a kőolajokban…
A kőolaj valami egészen más, és bízvást állíthatjuk, hogy napjainkban is folyamatosan újratermelődik. Az egy más kérdés, hogy milyen mennyiségben, de maradjunk annyiban, hogy egyes hírek szerint kimerült olajkutakból évtizedek múltán újra jelentős mennyiséget sikerült kitermelni orosz olajmezőkön, és talán máshol is..

Az egykor volt Szovjetunió kormánya sok évvel ezelőtt indított egy kutatási programot, amely a legmagasabb prioritást élvezte minden szempontból. A fő cél az volt, hogy tanulmányozzák a kőolajat, és megállapítsák annak eredetét, illetve hogy kidolgozzák a kőolaj leghatékonyabb kitermelési eljárásait. Abban az időben Oroszországban két generációnyi magasan képzett tudományos kutató állt a kormányzat rendelkezésére.

1951-ben, Nyikolaj A. Kudryavtsev egy kongresszuson ismertette a modern orosz-ukrán elméletet. Elemezte a biológiai eredetű kőolaj hipotézist, és rámutatott a hibáira. Kudryavtsevhez hamarosan csatlakozott számos más orosz és ukrán geológus, egyebek között PN Kropotkin, KA Shakhvarstova, GN Dolenko, VF Linetskii, VB Porfir'yev, és a KA Anikiev. http://www.gasresources.net/

Volt nagy adok-kapok a tudományos körökben ebben az időben. Tudományos cikkek, sőt könyvek is jelentek meg a témában. Voltak akik a „dínó” elméletet védték, és voltak, akik  a hidrogén-szén-rendszer átalakulási mechanizmusait elemezték, és állapították meg, hogy 30 ezer bar-nál kisebb nyomáson nem fejlődnek spontán szénhidrogén láncok még más szénhidrogénekből sem. Ez pedig az a nyomás, ami a Föld külső köpenyének legmélyén uralkodik. (Vajon hogyan kerülnének oda a dínók, főleg csordákba szerveződve?)
Kísérleti eredményekkel is igazolták az új kőolaj-elméleti elképzeléseket, amelyek során laboratóriumi tisztaságú szilárd márványt (CaCO3), vas-oxidot (FeO), és desztillált vizet, tettek ki 50 ezer bar nyomásnak és 2000 C hőmérsékletnek. Azt találták, hogy bármiféle biológiai törmelék jelenléte nélkül, a CaCO3-FeO-H2O rendszer spontán generált, olyan szénhidrogéneket, amelyek jellemzőek a természetes kőolajra...
Eddig tart tehát a rövid történet, amit a mai napig nem tanítanak az iskolákban, emelik viszont a kőolaj árakat, hivatkozva a készletek gyors fogyására, és a kitermelés költségeinek növekedésére, hogy a spekulatív célú olaj-ügyi néphülyítésről már ne is beszéljünk.

11 megjegyzés:

  1. A kőolaj korszaka sztem mindenképpen hamarosan lejár, akár biotikus, akár abiotikus. Vannak sokkal olcsóbb és tisztább energiaforrások. A nemzetközi politikának köszönhető csak, hogy ekkora szerepe van a kőolajnak, mert egy földrajzi tényezőkhöz kötött energiaforrás egyben hatalmi eszköz is. Egyelőre még sem Amerikának, sem Kínának, sem Oroszországnak nem áll érdekében véget vetni a kőolaj korszaknak, de éppen ez az, ami változni fog és ez a változás valszeg Kínától fog jönni, ha eljön az idő.

    mm

    VálaszTörlés
  2. A kőolaj azért ennyire sikeres, mert TÁROLHATÓ és szállítható energiaforrás. A Napból, geothermikus erőkből stb. előállított elektromos áramot - még ha az előállítása esetleg jobb, olcsóbb, környezetbarátabb is - nem igazán lehet sokáig tárolni. Az akkumulátorok teljesítménye még mindig nem elegendő (vagy nem ismerjük a megfelelő anyagokat hozzá), hogy évekig tárolható legyen bennük az elektromos energia.
    Persze a legjobb módszer valahol az lenne, ha mindig csak a felhasználáshoz szükséges energiát termelnénk meg, amely az adott pillanatban el is fogyna - de ugye nem így működik a társadalmunk.

    Ettől függetlenül a fosszilis eredet valóban nem tűnik reálisnak, az újratermelődés sokkal hihetőbb. Persze ez sem végtelen mennyiséget jelent, ráadásul sok idő kell a Földnek mire kitermeli magából az olajat.

    Az olajlobbik meg szerintem gőzerővel azon dolgoznak, hogy az új energiaforrások piacát is maximálisan uralni tudják (pl. a MOL igencsak ott van a geothermikus kutatások vezérei között).

    TT

    VálaszTörlés
  3. TT azt gondolom ráéreztél a lényegre. A kőolaj utáni időszak energiaforrásait pont azok fogják birtokolni, akik most az olajat.

    Mózes
    ismereteim szerint a kőolajnál csak tisztább energiaforrások vannak, olcsóbbak nem nagyon. Legalább is én nem tudok róla.
    Talán még az atomerőművet lehet idesorolni, mert az is igen olcsón állít elő energiát, kérdés milyen rizikóval. Ez most Japánban körvonalazódni látszik.

    Az alternatív vagy megújuló energiaforrások jelenleg csak kiegészítői lehetnek a kőolajnak, helyettesíteni nem tudják. Feltételezve a jelenlegi energiafelhasználási szokásainkat.

    Kraft

    VálaszTörlés
  4. 2000 fokos hőmérséklet esetleg csak közvetlenül a magmánál lenne mérhető. 30-35ezer bar nyomáshoz kb. 40 km-es mélység kellene természetes körülmények között, mivel átlagosan 2,7 kg/dm3 kőzetfajsúllyal lehet számolni a szilárd kéregben, ami csak 15-20 km vastag. "Katalizátorral" természetesen ezek az értékek változhatnak. Elvileg, a magma felszínén a kisebb atomtömegű anyagoknak kell logikusan lennie, de ezt nem támasztják alá a vulkánkitörések lávafolyásai. Mentségükre legyen mondva, a nyomás csökkenésével ezek kiválnak, és elégnek, ami szénhidrogén nyomokat feltételezne a vulkánok füstjében. A kb. 2-2,5 milliárd éves élet "felhalmozódott" lerakódásai is quadrillió tonnákban mérhető, de ne várjuk azt, hogy minden fosszilis energiahordozó, oda fog csorogni azonnal, ahova lefúrtunk. Sok kutat ezért "pihentetnek".
    Mindazonáltal, egyetértve "mm" véleményével, a jelenlegi fosszilis energiahordozókra felépített világrend, a végnapjait éli. Ezért próbálják "konzerválni" ezt az állapotot egy NWO-val, éshogy ne legyen változás, létszámot és minőséget, és lehetőséget kell csökkenteni. A történelem számtalanszor bizonyította, hogy nem tűri a társadalmi visszarendeződést, de hogy ez a "változás" Kínából" indulna el, az kétes, bár a "nagyhatalmak" közül most, a Kínai-Tenger gázmezőinek kiaknázhatatlansága miatt, Kína a "legszegényebb", "legrászorultabb". Mondhatni azt is, "kutyaszorítóban van"!

    Tulok

    VálaszTörlés
  5. Kínában már most nagyon sok elektromos jármű közlekedik, és nem kis tételben gyártják a kisméretű elektromos városi autókat. Hatalmas gyárak működnek, amik napkollektorokat, napelemeket gyártanak. Hamarosan fillérekért lehet ilyeneket beszerezni.
    A köolaj származékokkal nem egyszerű felvenni a versenyt, de Amerikában például a sűrített levegővel vannak nagyon komoly próbálkozások. A karbonszál és a kevlár korában nagyon kis súlyú, több száz bar-ig tölthető légtartályokat lehet iparilag előállítani, ami annyit jelent, hogy 100-200 km megtételére alkalmas sűrített levegős városi járműveket gazdaságosan lehet üzemeltetni. A szélerőművek és az elektromos erőművek fölös energiájával közvetlenül sűrített levegőt lehet előállítani, és akár a családi házakhoz vagy a "levegő kutakhoz elvezetni. A lendkerékben rejlő lehetőségek sincsenek még kihasználva...
    Nagyon sok műszaki megoldás született már, amik ha bekerülnének a mindennapokba, fele annyi kőolajra sem lenne szükség...

    VálaszTörlés
  6. Így van, Velorex. Sokan nem tudják, de a Google szuperkomputerei is egy forradalmi energiaforrást alkalmaznak már, amely teljesen készen áll a tömeg gyártáshoz és amely felesleggé fogja tenni a jelenlegi villamos hálózatokat és az ezeket működtető olaj, gáz vagy nukleáris erőműveket. Ezt a technológiát eredetileg a NASA fejlesztette ki a marsi kolóniák számára. Vannak még más működőképes forradalmi energiaforrások, pl a Tesla által kidolgozott technológia, de kell még a politikai döntés, hogy ezek be legyenek vetve. Még néhány év... nem sok.

    mm

    VálaszTörlés
  7. Velorex és Mózi véleményét osztom, hiszen számtalan magyar!!! találmány is létezik az olcsó energiára. Csupán példaként, mert sok van Egely György: Borotvaélen, Kitörés a jövőbe vagy Tiltott találmányok c. könyvei ...

    "Üzemanyag nélküli energiatermelés éjjel-nappal...
    Antigravitáció, térugrás...
    Új típusú elektromágneses hullámok...
    Anyag - átalakítás...

    Egykor létező, de ilyen - olyan ellenérdek miatt elsikkadt találmányok... Világunk újra borotvaélen táncol. Már csak néhány év van hátra az utolsó, végleges olajrobbanásig, és az ebből adódó gazdasági, társadalmi válságig. Ezt az önmagát felemésztő életmódot nem sokáig folytathatja a világ. A "forradalmian régi" találmányok elterjedése elháríthatná a veszélyt." http://www.egely.hu/?lang=hun&page=konyvek

    Itt egy interjú Egelyvel a Pörzsölőben, pl. a vízautókról beszél: http://www.youtube.com/watch?v=kbez3zbOpBk
    Kata

    VálaszTörlés
  8. Itt 2007-ben Egely nagyon pontosan megjelölte (2009-2011 között)természeti és energia válságot:
    Olaj nélküli társadalom
    http://www.youtube.com/watch?v=_1_Kto8ocUg&NR=1
    Kata

    VálaszTörlés
  9. Kata
    megnéztem a videót, de erről nem lehet 6 percben beszélni, így az interjú teljes képzavar a legyekkel és tornádókkal, miközben konkrétum nem hangzik el.
    Vákuumban repül a légy. Na és akkor mi van? A mikróban is repül, pedig meg kéne sülnie.

    Az elektromos autó meg már a könyökömön jön ki, mint alternatíva. Nagyon keveseknek jut eszébe, hogy abba a konnektorba hogy kerül áram, amivel aztán feltölti az autóját???

    Egyébként meg a jelenlegi világrend olajjal és olaj nélkül is sötét jövőképre van ítéltettve.

    Kraft

    VálaszTörlés
  10. Kraft igaz, de az sem véletlen, hogy Egelynek 6 percet adnak a tudományos kifejtéseire mely idő nagyon kevés, míg a lényegtelen dolgokra pl. VV-Szandika és egyéb destruktív, trampli jelenségekre órákat.
    Kata

    VálaszTörlés
  11. Ebben meg neked van igazad Kata. Valóban előrébb lennénk ilyen tematikájú műsorokkal, mint VV szandival.

    Utánanéztem Mózes által említett forradalmi energiaforrásnak, de azon kívül, hogy pl. Dalles-ben egy vizierőművel tápláják meg a Google szerver farmot, illetve Európában minél északabbra telepítik a farmjaikat a hűtési költségek minimalizálásával, nem találtam egyéb információt. A Google farmjai is "hagyományos" energiával vannak megtáplálva.

    Majd Mózes talán belinkeli azt a Nasa tervet, mert szívesen elolvasnám.

    Velorex

    többször végigböngésztem a netet a két leggyakoribb megújuló energiaforrást, a napelemet, és a szélgenerátort forgalmazó cégek ügyében, és semmi jelét nem látom annak, hogy mostanában fillérekbe kerülnének ezek a berendezések.

    A leggagyibb kínai szélgenerátor is 100e Ft felett van, de az csak hobbi célra jó, vagy egy ledes zseblámpa megtáplálására. Egy olyan szélgenerátor és napelem kombináció, amivel jelentősen lehetne csökkenteni a villanyszámlát több milliós beruházást igényel.
    Ha 2-szer ennyibe is kerülne az E-on áram, akkor sem térülne meg mostanában.

    De mondjuk ne is a háztartásban gondolkodjunk, hanem elektromos autóban. Ha "ingyen" energiával táplálom meg az autót, akkor is meg kell vennem az autót. 3 millió alatt nem igen van elektromos autó, és akkor az megint a gagyi kategória.
    Ergo kiadsz 4-5 millió forintot, és van egy karbantartásra szoruló áramfejlesztő rendszered, és egy bevásárló kocsid, amivel 40-50 km-nél messzebb nem érdemes menni, mert vissza is kell érni valahogy a konnektorhoz.

    Itt most a mindenki számára elérhető alternatívát ecsetelgettem, nem Nasa fejlesztéseket.
    Az eredmény egyértelműen az, hogy még mindig nagyon olcsó a benzin is és az áram is.
    (vagy a fent említett beruházás túl drága, mint minden ez is nézőpont kérdése)

    Kraft

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.