2011. november 25., péntek

Egy lehetséges kiút a mesterséges válságból: Hungaro, az országos helyi pénz!

A Kossuth rádió mostanában mintha nem lenne annyira kormány-közelien „pórázon tartott”, mint volt a vörös-uralom alatt. A franc tudja, de mintha megcsapta volna a főszerkesztőket is a tudatosodás és az ébredés szele…
Talán így fordulhatott elő, hogy olyan – az alternatív médiában és a nemzeti oldalon méltán ismert – embereket is meg mernek már szólítani, mint Bogár László, lemerik adni Árpi barátunk interjúját a deviza-alapú hitelezés bűntényéről, és nyíltan mernek beszélni a madzagon rángatott valuták/devizák helyetti helyi pénzek sikeréről is.
(Hallatlan pimaszság elvtársak!)

A minap ugyanis megszólaltattak helyi pénzek tekintetében jártas embereket a Kossuthon, amit szinte alig merek még most is elhinni. Nem véletlen a kiakadás emberek, ugyanis egy egyre terjedőben lévő, jól megszervezett, független helyi pénz egyenesen a végét jelentheti a globalista háttérhatalom több évszázados világuralmi terveinek, ugyanis a nemzetek ezáltal visszaszerezhetnék az elrabolt nemzeti önrendelkezésük egy igen nagy szeletét, és a pénz visszakerülhetne a jól megérdemelt helyére: közvetítő eszköz. Semmi más.

A helyi pénzekről bizonyára sokan hallottak már, Drábik János is sokat foglalkozott már vele, most mégis megpróbálnám összefoglalni az egyre aktuálisabbá váló témát, segítségül hívva a Kossuthon elhangzottakat is.
Először is le kell szögezzük: alkalmazását tekintve két féle helyi pénzt ismerünk:
  1. Lokális, régióra korlátozott
  2. Országos
A lokális helyi pénz nagyon leegyszerűsítve olyan, mintha én szétvagdosnék egy papírt, majd rárajzolnék néhány jelet (tehát kibocsájtok), ezután megegyeznék veled, hogy Te is fogadd el ezt, mint az áru csereértékének közvetítő eszközét. Ilyen lokális helyi pénz már több is alakult Magyarországon, név szerint néhány:
- Soproni Kékfrank (erről már mindenki hallott)
- Bicskei forint
- Balatoni korona
- Mosoni korona
- Stb.

A lokális helyi pénznek az a legnagyobb előnye – a lokál-patrióta életérzésen túl – , hogy egy adott térség életét fellendítheti válság idején, e közvetítő jel segítségével közvetlenül létrejöhet a kapcsolat a termelő, a kereskedő és a fogyasztó között, teljesen függetlenül az országok gazdaságát másodpercek alatt (!) lerombolni képes bankárbűnözőktől. A lokális helyi pénznek viszont az a legnagyobb hátránya, hogy a szomszéd faluban már fabatkát sem ér. Rábaközben a Kékfrank csak gyújtósnak jó. Ebből a szempontból tehát csak nagyon ideiglenes, életmentő megoldásként képzelhető el a helyi pénzek bővebb alkalmazása Magyarország esetében.
Mondjuk Németországban kb. 600 lokális helyi pénz „üzemel”, kisebb-nagyobb sikerekkel, náluk valószínűleg nem életbevágó okok miatt jöttek létre, hanem inkább praktikusságból. A legismertebb a Chiemgauer.

A szórványos, egymástól független, és egymással alkalmazhatatlan regionális pénzektől eltérően egy országosan működő, államilag kibocsájtott helyi pénznek azonban már nagyon komoly gazdaságélénkítő szerepe lehet, sőt továbbmegyek: az egyetlen jó megoldás lehet a jelenlegi világháborúban!
Az országos helyi pénz alkalmazása tulajdonképpen egyet jelent egy duális gazdaság működésével, ahol az import áruk részére létezik egy konvertibilis (magyarul: aljas módon agyonspekulálható) pénznem, de e mellett létezik egy nem konvertibilis fizető eszköz is teljes országos lefedettségben, amivel szinte minden helyben megtermelt áruval történő kereskedelem lehetséges. Ennek előnye nem kicsi:
-         hihetetlen lendülettel erősíti a helyi gazdaság vérkeringését,
-         az import áruk térhódítása és ezáltal a multinacionális vállalatok piacszerzése nem működik olyan hatékonyan
-         pótolja a szintén mesterségesen forinthiányos gazdaságunkat, likviditásnövelő
-         árfolyam-független: magyarul független a wall-street-i világbűnözőktől
-         bármelyik nemzeti piaci szereplő használhatja, az egész ország „elfogadóhely”
-         stb.
A helyi pénzeknek „kifelé” nincsen jelentősége és szerepe, tehát ezzel nem tudunk vásárolni még egy db CD lemezt sem, de senki nem beszél arról, hogy ez leváltaná a konvertibilis forintot. A kettőt együttesen kellene alkalmazni, az import árukra forintot, és minden más belső termelésre és kereskedelemre helyi pénzt.

Ilyen duális gazdaság, országos helyi pénz működik immár 75 éve kiválóan Svájcban, ahol a konvertibilis valuta a mindenki számára ismert svájci frank, a nem konvertibilis pénznem pedig a WIR (wirschaftsring). http://kekfrank.hu/hirek.php#hir03
És ugye vitán felüli, hogy Svájc egy sikeres ország? Sokan tévesen azt hiszik, hogy a bankrendszer miatt erős a svájci nemzetgazdaság, de ez nem igaz. A bankrendszer általi svájci jövedelem a költségvetést növeli, de a nemzetgazdaságot a WIR tartja erősen szükség esetén

És ha hisszük, ha nem, már létezik egy elég komolynak tűnő elképzelés a magyar WIR létrehozására is! Ugyanis ilyen országos lefedettségű helyi pénz szeretne lenni a HUNGARO néven futó eszköz is: http://hungaropiac.hu/ 
Jelenleg az építőipari szolgáltatásokban van jelentősége, de megpróbálják átültetni a Hungaro-t az élelmiszeriparba is. Nem tudom, hogy pontosan kik állnak e mögött (az MLM-ből kinőtt Bódis Krisztián?), de a névválasztás tetszik, az ötlet nagyon jó, és remélem, hogy ebből tényleg lesz is valami.
Állami akarat nélkül persze nem igazán megy ez sem… Ehhez viszont a „magyar” elitnek ki kellene jönni a róccsildok seggéből egy kis friss levegőt szívni.

Fentieken túlmenően működik még egy vicces nevű, ám igen dicséretes és ígéretesnek tűnő internetes szerveződés is, a suska-kör. http://www.suska.hu/ Tanulmányozzátok.
Egy biztos: szándékosan generált válságok idején a barter (közvetítő eszköz nélküli közvetlen cserekereskedelem), és a helyi pénzek alkalmazása elkerülhetetlen, és életszerű (lásd pl. a Szovjetunió felbomlását követően kialakult káoszt, amit csak ezek a megoldások tettek élhetőbbé az orosz népek számára).

(Zárójelben jegyzem meg, hogy tulajdonképpen a helyi pénzekhez hasonló elven működnek az étkezési utalványok is már hazánkban, de azért ezeknek még nem teljes a lefedettsége, ráadásul egyáltalán nem magyar kézben van a kibocsájtásuk – és ez rendkívül fontos tényező. Ezenkívül adózunk is utánuk! )

Apropó adózás!
Mielőtt valakinek hátsó gondolatai támadnának, gyorsan le kell szögezni, hogy a helyi pénzek használata nem mentesít az adózás kötelessége alól! :) A helyi pénzeknek alapvetően nem bűnelkövetői, hanem belső nemzetgazdaság erősítő szerepe van, gazdasági szabadságharc eszköz lehet belőle! Svájcnak néhány évtized kellett mire beállította a rendszert, de az ő modelljükből tanulva akár néhány év alatt is felállítható lenne egy működő országos helyi pénz, egy – a pénzkibocsátás jogát mesterségesen generált forradalmak és világháborúk révén megszerző szervezett magánhatalomtól részben független – duális gazdaság.

De akkor miért nem teszi ezt meg a „vért-verejtékkel” gazdasági szabadságharcot folytató, állítólagos nemzeti kormányunk ? ? ?
A kérdés költői persze…

Forrás: http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-11-23 („Közelről” c. műsor 16:05-tól)
Bővebb infók:

2011. november 24.

TT

17 megjegyzés:

  1. Varga Istvánnak van erről a témáról jó előadása, és Árpi is tudna a dologról mesélni.. Sok helyen még nem értik ennek a helyi pénznek a jelentőségét..
    Magyarországon is van rá lehetőség, csak Forint fedezetűnek kell lennie a szabályok szerint (ha jól tévedek).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. van ahol igen, a Hungaronál tulajdonképpen a munkáddal fizetsz érte.
      ami a legjobb fedezet!

      Törlés
  2. http://paulgrignon.netfirms.com/MoneyasDebt/G-money_submission_Hu.htm

    Ötletek vannak,csak van-e akarat.

    http://internetfigyelo.wordpress.com/2011/11/26/a-bizalom-vege/

    Gyulai rövidlátó

    VálaszTörlés
  3. Na mi van gyerekek?
    Mindenkiben megállt az ütő?
    Csak akkor tudtok hozzászólni ha világvége cikk születik, amikor egy megoldás van terítéken, akkor mindenki hallgat...?
    :)
    Bezzeg ha a Jobbikról írtam volna valami szaftosat, már kitört volna a szócsata, mi?
    Hihetetlen...

    TT

    VálaszTörlés
  4. Budapesti korona van már ? ha nincs, akkor nem tudok az információval mit kezdeni.... Én a soproni frankkal itt Bp-en nem sokra megyek :)

    bukovinai

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. használd a Hungarot, az országosan elérhető

      Törlés
  5. TT

    Készíts egy magán közvélemény kutatást és rá fogsz jönni milyen kevesen tudnak erről az alternatív fizetőeszköz módról.

    Arról meg még kevesebben, hogy miként működik. Annyira csak forintban tudunk gondolkodni, hogy előbb el kell ültetni az emberek fejében, hogy a forinton kívül másik papírfecniben is bízhatnak.
    Ehhez kellenek az évtizedek, ahogy Svájcban is kellett.
    Itt nem a technikai feltételekről van szó, mert az valóban megvalósítható viszonylag rövid időn belül, hanem az emberek gondolkodásmódjával.
    Ezért látom jelen helyzetben rövid távon meddő dolognak a helyi vagy országos pénzhelyettesítőt.

    Ahogy Velorex írta Varga István ennek az egyik legjobb magyarországi szakértője, tartja is az előadásokat, de ő és még egy tucat ember ehhez kevés.

    50.000-es közösség alatt nem igazán működőképes a rendszer, így nem kis munka ezt összehozni, sokkal több Varga István kéne az országba.

    A soproni Frank esetén pedig elég nagy hibának vélem, hogy forint a fedezete. A WIR egész másképp működik, nincs papírbankó, csak számlapénz, és tudomásom szerint nem a svájci Frank a fedezete, hanem a rendszerben lévő bizalom, akárcsak az összes pénz esetén.

    Szóval nem azért hallgat a közönség TT, mert ez nem világvége cikk, hanem azért, mert a dolog még gyerekcipőben sem jár, a szar meg néhány éven belül elönt minket.

    Anonymus

    VálaszTörlés
  6. "A svájci WIR helyi számlapénz rendszer az egyik legrégebbi, ami 70 éve működik a formális bankrendszerrel elszámolásban, de attól függetlenül saját valutakóddal, ami a CHW.
    A Svájcban 1934 óta működő WIR Bank és a hozzá kapcsolódó pénzhelyettesítővel helyi kiegészítő fizetőeszköz, a WIR eredetileg 16 taggal indult az 1929-es világválság után. A rendszer a vásárlóerő megteremtését teszi lehetővé saját kibocsátású pénzhelyettesítővel, amit egy 60 ezer résztvevőből álló nemzeti üzleti kör biztosít. A WIR körforgása a WIR beruházási hitel folyósításával indul, amely svájci frank hitelből és WIR hitelből álló kombinált konstrukció is lehet, és építési, felújítási projektek, illetve ingatlanvásárlási illetve bármilyen egyéb szolgáltatás céljaira használhatóak fel. A WIR hitelt csak a gazdasági körhöz csatlakozott vállalkozások vehetik fel. A hiteltörlesztéshez szükséges WIR összeg a hitelt felvevő vállalkozás számára úgy teremthető elő, hogy WIR-t fogad el az ügyfeleitől, húzóerőt teremtve a gazdasági kör szereplői számára. A rendszer fennállása során stabilizáló hatást fejtett ki a gazdaságra, a WIR használat erősödése egyértelműen megfigyelhető a svájci frank hitelek drágulása esetén. Prof Dr. Bernard Lietaer szerint ez a rendszer mentette meg Svájcot a gazdasági összeomlástól 2008 után.

    3. Konkrét számítás WIR példán keresztül ..."
    http://www.pmoney.org/penzrendszer.html

    Idegen bankok közpénz-feltőkésítése helyett, már rég létre lehetett volna hozni Svájcban 1934 óta működő WIR Bank mását. Ráadásul a helyi utalványrendszer széleskörű alkalmazása (Üdülési Csekk, Étkezési utalványok – Sodexo, Chequedejeuner, stb., Melegétel utalványok– Sodexo, Chequedejeuner, stb.) és a működő céges kártyarendszerek (MOL kártya, TESCO kártya, CBA kártya, ARAL kártya, stb.) is szinte idegen kézben, így idegen haszonra működik. Helyi pénz- és utalványrendszer széleskörű bevezetése multik elkergetése nélkül nem fog menni, mert a tutyi-mutyi kormányzatokkal (velük hozatott törvényekkel) ott tesznek a helyi kezdeményezések alá, ahol csak tudnak.
    Kata

    VálaszTörlés
  7. A helyzet a német fejlesztési bank magyar tanácsadójának szemszögéből

    2013 májusára bedől az Euro

    http://www.youtube.com/watch?v=iujC2FKhAbw&feature=share

    TT

    VálaszTörlés
  8. TT, Vitéz Szörényi Lászlóval nagyon jó ez a videó, melyből az is kiderül, hogy a Kadhafi által befektetett aranyat vissza akarta követelni, válaszul szétbombázták Líbiát és megölték Kadhafit.
    Kata

    VálaszTörlés
  9. http://www.federaljack.com/?page_id=37933

    No comment !

    Gy rl

    VálaszTörlés
  10. Ezek a "helyi pénzek" nem helyi pénzek, és nem is igazi megoldások. Egyszerű banki szolgáltatások! De érdeklődés hiányában... itt a vége, fuss el véle...

    VálaszTörlés
  11. Nahát fiúk, lányok !!!!

    itt van a társaságotokban már évek óta fapipa,(velorex te ezt tudtad ugye? ) aki már kb 20 éve foglalkozik a pénzügyi rendszerekkel, és bevezetésre kész állapotban tartja a Magyar Mátrix Kftáltal menedzselt nem arany alapu, hanem aranyat hordozó pénzt ( trezorjegyet ) és az ehez szükséges pénzrendszert, aminek az egyik fontos eleme, részrendszere a chipkártyás, vagy elektronikus rendszer is.
    Már egy éve a honlapomon a www.hunnio.com on folyamatosan teszem fel a cikkeket ezzel kapcsolatban.Ennek a lényege, hogy a KFT hamarosan átalakul RT vé, X milliárd Ft ért részvényeket bocsájt ki(indulásképpen ) , amely részvények lényegében aranyat tartalmazó ( PL 1gr ) részvények lesznek, amelyet a részvényes bármikor pénzként csereeszközként használhat. Ezt tehát nem az állam bocsájtja ki, hanem az RT.
    A helyi pénzzel kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy valóban nem oldja meg rövid távon a helyzetet, hiszen a Ft hoz meg a bankrendszerhez van kötve, igy ha a Ft vagy bármely valuta omlik, akkor az is omlik, vagy inflálodik.
    regisztráljatok a honlapon ahol lehet látni az aranypénz fotoját is. De mindjárt ideteszek egy meghivót is, ami épp most aktuális

    velorex majd hivlak

    áldás
    fapipa

    VálaszTörlés
  12. MEGHÍVÓ

    Tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt, 2012. január 13-án 19 órakor az EGER FLÓRA Hotel konferenciatermében tartandó előadásra.

    Az előadás témái:
     Miért a legbiztosabb értékmegőrző az ARANY?
     Miért menekülő valuta az ARANY?
     Aktuális hírek és háttér információk a nemzetközi pénzügyi helyzetről,
     Mi lehet a Nagy Összeomlás után ? ( lásd: http://hunnio.com/news.php?readmore=292)
     A helyi közösségek ( Mátrixok ) pénzügyi megoldása, egy duális pénzrendszer technikai eszköze, az arany pénz , trezorjegy

    Az est előadója:
    MIKE KOSCHINE
    a KB cégcsoport megalkotója és elnöke

    A részvétel díjtalan.

    Az előadás végén befektetési aranyhoz, az új fizetőeszközhöz, valamint olyan információhoz jutnak a meghívottak, amit még kevesen tudnak és megoldást jelent a jelenlegi pénzügyi bizonytalanságra.

    Magyar Mátrix Kft 3394 Egerszalok Ady E u 21
    Fiser Tivadar ügyvezető
    30/2143571 skyp:fisertivadar, www.hunnio.com e mail : info@hunnio.com

    VálaszTörlés
  13. TT

    nagyon jó lett a rövid összefoglalód a témában

    Ugrásra készen áll az országos helyi pénz bevezetése ( duális egyenlőre )
    ha a kormány, meg a közgazdász gurujaink látnának tovább az orruknál, akkor nagyon könnyen megoldható lenne a teljes magyar gazdaság kiugrása a válság mocsokjából.

    Ezek szerint ismered az MLM es Bódis Krisztiánt, meg a Kliringházat, mag a Szörényi Vezért? én mind ismerem, és tartom is velük a kapcsolatot, csak az a probléma, hogy a rendszerük ( utalvány) széleskörü elterjedéséhez hosszu időre lenne szükség, és ideiglenes a megoldás, bármikor eltörölhetik, és nincs mögötte nagy gazdasági rendszerterv ( hitel, megtakaritás,adó stb stb)
    A mi rendszerünk a Gondoskodó Magyarország gazdasági programjára, a magyar mátrix elméletre, rendszerre épül, ami alkalmas a teljes rendszerváltásra ( benne a pénz rendszerrel )


    fapipa
    Fiser Tivadar

    VálaszTörlés
  14. Fapipa, úgy tudom Drábik és Szörényi összebarkácsolt egy alapítványt, amelyik a WIR mintájára létrehozna egy országos helyi pénzt.
    A sok kis helyi kezdeményezés helyett mindenképpen egy összefogott rendszerre lenne szükség, hogy eredményes legyen. Persze ehhez meg kormányzati akarat kell. Ahhoz meg nemzeti kormány. Ahhoz meg még egy kis idő, amíg amazok bebuknak.

    Az említett urakat nem ismerem, csak találkoztam a nevükkel a cikk írása közben. "Véletlenül" elém tévedt a nevük, érted? :)

    TT

    VálaszTörlés
  15. TT

    Szerintem a cikk legfontosabb része az első bekezdés, az eddig elképzelhetetlen változás első csírája.

    Sz.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.